Študenti se na dodiplomskem študiju smeri Industrijsko oblikovanje naučijo prepoznavati prave probleme s ciljem tvorjenja odgovorov s konkretnimi in z inovativnimi rešitvami izdelkov in storitev, zazrtih v uporabnika in okolje. Gre za stroko, ki nenehno širi polje delovanja in ki je nesporno interdisciplinarna v odnosu do drugih področij in sfer, s katerimi sodeluje. Oblikovanje namensko in pametno gradi naše okolje, posledično oblikuje našo prihodnost in spreminja tudi nas same.

Magistrski program 2. stopnje je sestavljen iz različnih teoretičnih in praktičnih družboslovnih, tehničnih, ekonomskih, oblikovalskih in drugih znanj. Študente usmerjamo v iskanje inovativnosti in kreativnosti skozi iskanje konceptualnih, tehničnih ali netehničnih oblikovalskih rešitev. Spodbujamo razvoj nadarjenih posameznikov in delovnih skupin, usposobljenih za razvojno-raziskovalno oblikovalsko delo, s poudarkom na ustvarjanju inovativnih, trajnostnih proizvodov in storitev skozi ves njihov življenjski ciklus na širokem področju oblikovanja vsega našega okolja.

slo ︎ eng

 


Kljuka Intrare
Jure Kralj
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 1. IO
3D tisk – PLA filament
141 x 50 x 61 mm
Izr. prof. Fabio Smotlak

Kljuka Intrare je geometrijsko oblikovana kljuka z zaobljenimi robovi za prijetnejši prijem. Njena nenavadna oblika rešuje problem zatikanja oblačil. Narejena bi bila iz dveh materialov, zgornji in spodnji prijem iz lesa, most med njima pa iz jekla. Različne kombinacije in obdelave teh dveh materialov bi omogočale veliko stopnjo personalizacije. 
Mobilni prostor za vakcinacijo
Iva Grilec
BA Integralni pristopi k oblikovanju II, 3. letnik
Doc. Primož Jeza
Gostujoča kritika: dr. Jure Kotnik (Jure Kotnik arhitekti), Jure Rajh (REM Modularne gradnje)
︎ pdf

Naloga je sestavljena iz treh sklopov. Zasnovati je bilo potrebno mobilni prostor za vakcinacijo, predlog umestitve cepilnega mesta/prostora ter izdelati predstavitveni plakat. Študentje so morali v projektu v čim večji meri upoštevati načela modularnosti, omejitve velikosti objekta primernega za transport, zagotavljanja varnosti (da se ne križajo čiste in nečiste poti vakcinacije), učinkovito rabo prostora, materialov, energije ter kontekst prostora.
Rešitev za higiensko neoporečno poskušanje jedi med procesom kuhanja
Jakob Kolman
Diplomska naloga, 3. IO
Doc. Lidija Pritržnik
︎ pdf

Oblikovana naprava rešuje problem večkratnega, podzavestnega pokušanja jedi z istim kuhinjskim pripomočkom med procesom kuhanja.
Interaktivna box podlaga
Maks Huško
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 2. IO
Doc. Lidija Pritržnik
︎ pdf

Koncept je bil oblikovan v okviru naloge Ergonomska rešitev izdelka za domačo vadbo.
Družina izdelkov za postrežbo hrane
Maks Huško
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 2. IO
Doc. Rok Kuhar
︎ pdf

Koncept je bil oblikovan v okviru naloge Družina izdelkov za postrežbo hrane.
In the Air
Lea Berlic
Načrtovanje industrijsko oblikovanje V, 3. IO
Izr. prof. Jure Miklavc
︎ pdf

Cilj projekta je bilo oblikovati konstrukcijo za semestrske razstave v obstoječih prostorih smeri IO.
Družina izdelkov za postrežbo hrane
Zoja Funda Lipnik
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 2. IO
Izr. prof. Jure Miklavc
︎ pdf

Tretja naloga pri predmetu NIO je bila zasnovati družino izdelkov za postrežbo hrane z usklajeno produktno identiteto. Jaz sem se usmerila v kontekst uličnega prehranjevanja in naredila embalaže za burger, sendvič in prilogo.
Oblikovanje embalaže - Naravni Lip balm
Tadeja Hlade, Gal Ambrožič
Oblikovanje embalaže IP, 3. IO
Prof. doc. Rok Kuhar, prof. Boštjan Botas Kenda
︎ pdf

Embalaže, narejene iz reciklirane plastike in kartona, za družino naravnih label iz čebeljega voska.
Kljuka Frisson
Maša Kralj
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 1. IO
CNC izrez – brezbarvna lazura
Izr. prof. Fabio Smotlak

Kljuka Frisson je kljuka organske oblike, ki sledi formi veje. Tako sovpada z naravo in zagotavlja udoben topel prijem, kar združuje s hrastovim lesom, iz katerega je izdelana. Kljuka je oblikovana z zaobljenimi mehkimi linijami, ki preprečujejo neprijeten prijem in nepotrebne poškodbe. Poglobljen ukrivljen del, namenjen prijemu, je prilagojen obliki dlani. Kljuko lahko integriramo v moderne bivalne prostore, saj v izvotljen del vstavimo bralec prstnega odtisa, katerega barva nas obvešča o tem, ali je naš prstni odtis prepoznan, hkrati pa nam daje informacijo o tem, ali je naša temperatura optimalna ali previsoka, saj je bila oblikovana z mislijo na trenutno korona situacijo.
Pasji street food
Živa Vaukan
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 2. IO
Doc. Lidija Pritržnik
︎ pdf

Koncept je bil oblikovan v okviru naloge oblikovanja družine izdelkov za strežbo hrane.
Ponovna uporaba, predelava in reciklaža vinskih sodov
Niko Gustin, Jaka Pavlin 
Trajnostni razvoj v oblikovanju II, 3. IO
Izr. prof. mag. Barbara Prinčič
︎ pdf

Projekt obravnava tematiko odpadnih lesenih vinskih sodov, ki se kaže na globalni ravni. Naloga predstavlja inovativno rešitev uporabe elementov lesenih sodov, ki je prikazana s predelavo, ponovno uporabo ali reciklažo obstoječih produktov.Pladenj iz kompozita na osnovi zavrženih plutovinastih zamaškov
Jakob Kolman 
Trajnostni razvoj v oblikovanju II, 3. IO
250 x 70 mm
Izr. prof. mag. Barbara Prinčič

Oblikovani produkt je biološko razgradljiva skleda za prigrizke, izdelana iz kompozitnega materiala, zasnovanega na osnovi recikliranih plutovinastih zamaškov in drevesne smole.
Kljuka Mimoza
Domen Svetin
Načrtovanje industrijsko oblikovanje, 1. IO
Hrastov les
Izr. prof. Fabio Smotlak

Kljuka Mimoza se ponaša z ergonomsko usmerjenimi potezami in prijetnim prijemom za levičarje/ke in desničarje/ke. Les je na otip topel material, ki ga je v Sloveniji na pretek, zato je bil vedno favorit pri razmisleku o potencialnih materialih za izvedbo konceptualnega in fizičnega modela. Les sem prav tako izbral, ker lepo poudarja organske tendence mojega okusa, pri oblikovanju. Modela nisem naredil sam, izrezan je bil na CNC stroju, pri tem sem sodeloval s študentom iz Biotehniške fakultete, Metod Cvetkom.
Mobilni sedež za Potovanje v vesolje zavesti (interni natečaj)
Pia Groleger, Jo Zornik / predstavitveni film vseh projektov
MA Integralni pristopi v oblikovanju I, 1. IO
Doc. Primož Jeza
Gostujoči kritiki: Raj Per Tot (KSEVT Noordung), Matej Feguš (Donar), Svetlana Dramlić (Rosa production)
︎ pdf
︎ predstavitveni film vseh projektov

Naloga je sestavljena iz dveh sklopov. V prvem sklopu je bilo potrebno zasnovati mobilni sedež, ki omogoča, da s pomočjo naprav (specifičnih tipal), ki generirajo prostor in zvok, potujemo v vesolje naše zavesti. V drugem sklopu so morali študentje izdelati predstavitveno mapo in plakat.
Smučanje+
Matic Čič
Render
MA Načrtovanje industrijsko oblikovanje I in Storitveno oblikovanje, 1. IO
Izr. prof. Jure Miklavc
︎ pdf

Pri projektu smo sodelovali s podjetjem Elan, ki so iskali inovativne rešitve za izboljšanje prodaje njihove kolekcije smuči Amphibio. V nalogi je bila spremenjena podoba profila smuči z namenom, da bi se bolj razlikovale od konkurenčnih smuči na tržišču. Uporabniku je omogočena tudi personalizacija z različnimi nalepkami vrhnje plasti smuči in dodatki, ki se zataknejo na prednjem delu.
Izboljšava uporabniške izkušnje potnikov Slovenskih Železnic
različni avtorji
MA Upravljanje v oblikovanju, 1. IO
Doc. Miha Klinar (ALUO), prof. dr. Andrej Kos (FE), as. mag. Luka Mali (FE), dr. Aleš Pustovrh (EF)

Študenti so v okviru projekta spoznali zgodnji proces inoviranja, zastopali vlogo oblikovalca v interdisciplinarnem timu in argumentirano predstavili rešitve ciljnemu ponudniku Slovenskim železnicam. Rezultat je na kratko predstavljen na štirih plakatih.
Smučanje+
Daša Šešerko
Render
MA Načrtovanje industrijsko oblikovanje I in Storitveno oblikovanje, 1. IO
Izr. prof. Jure Miklavc, izr. prof. dr. Barbara Predan
︎ pdf

Pri projektu smo sodelovali s podjetjem Elan. Med raziskavo sem zaznala problematiko prenašanja otroške opreme, kar pripelje do slabe izkušnje na smučišču za celotno družino. Oblikovala sem pripomoček za prenašanje opreme, da otrok lahko smuči sam preprosto nosi na ramenih. Pripomoček je sestavljen iz naramnic in ježkov, kamor se vpnejo smuči in palice. Vpeta oprema spominja na krila metulja.
Multifunkcionalna enota stola za projekt Študentski kotiček
Dea Beatovikj, Tino Duralija, Martin Pevec, Rimele Valeska, Jon Schwarzmann, Žiga Žalec
Masivni smrekov les, dekorativno blago za oblazinjenje, karton, razrezani tekstilni ostanki, filc
940 x 680 x 1900 mm
MA IP Trajnostno oblikovanje II, 2. letnik
Izr. prof. mag. Barbara Prinčič

Pri izdelavi končnih izdelkov so sodelovali še študenti 1. letnika MA IO: Matic Čič, Žan Girandon, Pia Groleger, Vid Lebič, Lina Piškur, Luha Pleskovič, Vita Rau, Daša Šešerko, Jo Zornik.